S novým modelem Apero vycházejícím z řady Tendenza, ale bez dosavadních modelů Saphir a Opal vstupuje Fendt do roku 2023. Zaujmout hodlá mimo jiné i zcela novou karoserií.

Vypadá to, že tady někdo správně využil dobu pandemie, a to i když každodenní podnikání samozřejmě musel oželet. V sezóně 21/22 opustilo krásné výrobní haly v Mertingenu téměř deset tisíc obytných vozidel, přesto přišly na řadu změny. Jak se dalo očekávat již od roku 2020, Fendt připravil kompletní konstrukci karoserie na nový model Diamant. „V minulé sezóně byla naštěstí naše prodejní očekávání znovu výrazně překročena, a tak jsme mohli pro nastávající sezónu výrazně obnovit konstrukční řady, investovat do inovací a dalšího vylepšení našich standardů kvality,” vysvětlil generální ředitel Hans Frindte.

Všechny konstrukční řady nyní mají novou karoserii ve stylu Diamant. Ta představuje odvážný design přední i zadní části a přináší nové vnitřní výšky ke stání 198 cm. Boční stěny zůstávají provedené v plechu s kladívkovou strukturou a sendvičovou izolací. Z hlediska konstrukce to však znamená, že všechno bude nové. V souladu s tímto trendem byly všechny modely ve vnitřní části opticky i technicky dále vylepšeny, zejména modely Tendenza a zcela nový Apero, ale o tom později.

Společné pro všechny konstrukční řady jsou nyní extrémně plochá zadní světla s ostrými hranami a s inovativními zadními světly LED Edge a s efektem „zářícího povrchu“. Zpětné světlo je integrováno do multifunkčního svítidla a zadní mlhové světlo se nachází centrálně v difuzoru zadního dílu. Zatímco v modelu Diamant je zadní část vyrobena jako jeden díl, u jiných modelů je vícedílná. „To nám dává větší flexibilitu, pokud jde o šířku vozu a o zadní okna,” dodal Frindte.

Nové provedení Tendenza nabízí posuvné dvojlůžko a koupelnu s oddělenou sprchou.

Přední část má výrazné zalomení a chromovanou lištu po celé šířce, obdobné je to u dalších modelů. Velká skříňka na lahve s plynem se širokými dvířky s otvorem a v ní hluboce zapuštěné okénko – to tvoří zajímavý optický vzhled. Kromě toho došlo ke zvětšení vnitřního prostoru díky optimalizaci skříňky k uložení lahví.

Program pro rok 2023 nyní zahrnuje 33 různých půdorysů v celkem čtyřech konstrukčních řadách. Z nich je jeden zcela nový. Zato modely Opal a Saphir jsou již minulostí. Novým modelem Apero chce Fendt otevřít nabídku pro mladé. „Tato koncepce leží již od roku 2020 v naší zásuvce, nyní jsme to realizovali,” oznámil s radostí Frindte…


Celý článek a více dalších novinek pro sezonu 2023 najdete v zimním čísle časopisu Camping, Cars & Caravans (1/2023):

  • Předplatné časopisu Camping, Cars & Caravans – ZDE
  • Elektronická verze časopisu na Digiport – ZDE