S velkou láskou k detailům představuje Eriba nové provedení Touring 2023.

Již 65 let je Touring modelem řady Eriba – je to nejvytrvalejší model společnosti Hymer. Za tuto dobu kolovaly různé zvěsti, od zastavení výroby až ke kompletnímu přepracování. Ovšem ani jedno z toho se u tohoto dnes vitálního šedesátníka nestalo, právě naopak. Neodchází do důchodu, „chytá novou mízu“. To se aktuálně projevuje spíše uvnitř než zvenčí. Z vnější strany se Touring vrací zpátky k osvědčenému designu, ale s mnoha novinkami, které ještě zvyšují osvědčený dobrý dojem. Začíná to hliníkovým plechem. Bude zákazník chtít bílý plech s tepaným kladívkovým vzorem, nebo raději hladký plech se dvěma barvami? Aplikovat nebo zrušit lesklé chromované díly? Pracovní tým kolem manažera sekce Eriba Matthiase Bindera sáhl hluboko do pokladnice nápadů a pro Touring vytáhl mnoho jemných detailů, které zdobily stálici výroby již dříve.

Zůstala základní konstrukce ze čtyřhranných trubek propojených do klecové konstrukce. Nové díly nástavby, jako třeba podběhy kol, zadní světla nebo držák poznávacích značek, podtrhují klasický retro vzhled vozu. Všechny jsou jako zvláštní nabídka k dispozici v chromovaném provedení. Vzhledem k tomu, že v modelu 2023 již není držák zadních světel, zajišťuje rovná podlaha snížený vnější vzhled zadní části. Díky tomu je dokonce možné přiobjednat i široké zadní dveře. Stejně tak je další možností vybavení nerezový nárazník vzadu. Novinkou je také podvozek řady T, nyní ho dodává Knott namísto Al-Ko. Prodloužená tažná oj má  nejen zvýšit stabilitu jízdy, nýbrž také usnadnit montáž jízdních kol a zabránit zbytečnému promáčknutí zadní části tažného vozu při manévrování.

Supermoderní vnitřní zařízení Urban, v principu vycházející z architektury moderního města, je v rázném protikladu k vnějšímu stylu Retro. Bestsellerem jistě bude model 542 s lůžkem tvaru V.

Také uvnitř sází konstrukční tým Eriba na individuální volbu jednotlivce. V zásadě existují dvě základní provedení nábytku, obě mají identickou konstrukci. V kombinaci se třemi provedeními obytného prostoru si zákazník sám může sestavit svoji favorizovanou verzi. Spíše klasická řada vybavení se nazývá Legend, je vybavena dekorem nábytku Biarritz. Zde Eriba kombinuje velmi chytrým způsobem vzhled ušlechtilého dřeva s elegantními tvary a zajímavě šedým dekorem se strukturou svislých pruhů. Efekt lesklého kovu, zde bronz a zlato, k tomu černošedé lehce zakřivené kovové úchyty s bronzovými hranami a stejně tak jemně provedené struktury povrchu – to vše zdůrazňuje ušlechtilý vzhled…


Celý článek a více dalších novinek pro sezonu 2023 najdete v zimním čísle časopisu Camping, Cars & Caravans (1/2023):

  • Předplatné časopisu Camping, Cars & Caravans – ZDE
  • Elektronická verze časopisu na Digiport – ZDE